קרנות אנרגיה ירוקה: רוחות של שינוי בכל העולם

ESG-זיגזג-1
5 פברואר 2021 ב-07:48

ב- 20 בינואר השנה, הנשיא האמריקאי, ג’ו ביידן, נכנס לבית הלבן ומאז הוא נקט בשורה של צעדים והצהרות בתחום האנרגיה הירוקה. אלה כבר לא הצהרות בחירות, אלא צעדים המעידים על החשיבות שהממשל שלו עתיד לייחס לנושאים רבים בתחום, כגון התחממות גלובלית, הרחבת השימוש באנרגיות מתחדשות והפסקת השימוש בדלקים פוסיליים. בכך, מצטרפת ארה”ב למגמות שהחלו זה מכבר, בסין ובאירופה, ומסתמן שמרוץ החימוש הבא, בין ארה”ב, סין ואירופה, הוא סביב ההובלה בתחום הגרין-טק. בכל המדינות הללו התובנה היא שמעבר ליתרונות הסביבתיים הגלומים בתחום, קיים ערך כלכלי רב, הן בצד החיסכון, הן בצד פיתוח התשתיות ליצירת מקומות עבודה והן בצד ביסוס יתרון תחרותי אל מול שאר העולם. כשזו המגמה, כדאי לנו כמשקיעות ומשקיעים לרכוב על הגל.

הנשיא ביידן ממצב את הפעילות למניעת ההתחממות הגלובלית, כטיפול בנזק שנגרם לשוק התעסוקה האמריקאי, כתוצאה ממגפת הקורונה. ביידן וממשלתו מעריכים כי ההשקעות המתוכננות באנרגיה מתחדשת ונקיה, כגון אנרגיה סולארית ואנרגיית רוח, לצד מהלכים להגברת היעילות האנרגטית בבתים והשקעה בשיקום נזקים סביבתיים, שיצרו בארות נפט באזורים שונים, עשויים לייצר מיליוני משרות חדשות בשכר אטרקטיבי.

אם להביא ציטטה מדברי הנשיא:

“This isn’t time for small measures, we need to be bold. It’s about jobs, good paying union jobs, it’s a whole of government approach to put climate change at the center of our domestic, national security and foreign policies. We can do this, we must do this and we will do this.”

“זה לא הזמן לצעדים קטנים, אנחנו צריכים להיות נועזים. הנושא הוא משרות, משרות בשכר טוב, שכר שמקבלים עובדים מאוגדים. זו הגישה הממשלתית לשים את שינויי האקלים במרכז מדיניות הפנים, החוץ והביטחון הלאומי. אנחנו יכולים לעשות את זה, אנחנו חייבים לעשות את זה ואנחנו נעשה את זה”.

כשביידן אומר “צעדים נועזים” הוא מתכוון לחבילת סיוע בהיקף של 2 טריליון דולר, אותה הוא מנסה להעביר בימים אלה. 40% מהתקציב הזה מיועד להשפיע על קהילות בפריפריה הכלכלית-חברתית, מהלך שהוא קריטי לכלכלה ולחברה האמריקאית שסובלת מפערים סוציואקונומיים, מהמשמעותיים ביותר מבין המדינות המפותחות.

ההשלכות של ההצהרות הללו על עולם ההשקעות הן רבות, היות שיש הרבה מאוד תתי תחומים והרבה מאוד חברות שתקציבים אלו יכולים להשפיע דרמטית על פעילותן. תחום האנרגיה המתחדשת עובר התחדשות משמעותית בזכות השיפור בטכנולוגיה וירידת מחירי פתרונות האגירה. אפילו חברת חשמל הישראלית הבינה את הפוטנציאל והתחילה לפרסם את השקעותיה בתחום.

בנוסף לאנרגיה המתחדשת, גם להתפתחויות בתחום האגירה יש השלכות מרובות. בראש ובראשונה, הרחבת הזמינות של אנרגיה ממקורות מתחדשים מאפשרת הורדה בשימוש באנרגיה ממקורות פוסיליים. השימוש בסוללות ליתיום איון, הסוללות הנפוצות ביותר כיום לאגירה, מייצר בעיה סביבתית עתידית של טיפול בפסולת. יש מגוון של טכנולוגיות חליפיות לאגירה, הנמצאות בשלבי מחקר ופיתוח שונים, שעשויות תוך זמן קצר להתברר כתחליף שנותן פתרון יעיל, כלכלי ולא מזהם ולכן, כיום, עשויות להוות הזדמנות השקעה מעניינת.

אנרגיה מתחדשת יכולה להיות לוקאלית, מאחר שאין לה הרבה דרישות – צריך גג ו/או מקום להעמיד תורן לרוח, מקום לסוללות או מקור גיאותרמי בשולי השכונה. כיום, מרבית המתקנים הללו עדיין מייצרים רק חלק קטן מהתצרוכת המקומית אבל המציאות הזו, אפילו ברמת היעילות הנוכחית, מפתחת את היכולת והכדאיות הכלכלית לקיים מסחר דינאמי בחשמל וזה, כשלעצמו, כוח כלכלי חשוב. יש לא מעט חברות בעולם, וכמה גם בישראל, שמנסות להתמודד עם האתגר והפוטנציאל הטמון בהגברת השימוש באנרגיה מתחדשת. החל מחיישנים ופתרונות לנקודות הקצה, ועד לפתרונות לניהול הרשת הארצית או היבשתית בין חברות חשמל שונות.

הלוקליזציה של ייצור אנרגיה הביאה איתה פיתוח מואץ גם של שוק המימן, חלום אלכימי ישן, שמתגבש לכדי מציאות. החלום של רתימת מימן, היסוד הקל ביותר בטבלה המחזורית זמין, מפוצץ באנרגיה ולא מזהם, נמצא בפיתוח מאמצע המאה ה- 19.

לא פלא שכבר הרבה מאוד שנים מימן נמצא על הכוונת, כפתרון האולטימטיבי לבעיית הפליטות המזהמות וההתחממות הגלובלית. הלוקליזציה של אנרגיה מתחדשת, לצד ההתפתחויות הטכנולוגיות, הפכו את החלום הזה לבר מימוש ולפתרון שימושי כבר היום. בין היתר, המימן משמש כגיבוי במרכזי דאטה או לצורך הנעת מלגזות במחסנים לוגיסטיים, שהולכים ומתפשטים ברחבי העולם בעקבות הצמיחה הגדולה ברכישות המקוונות.

אין ספק שרוחות השינוי נושבות ולכולנו יש הזדמנות להשקיע בטחנות הרוח, השמש, האגירה, הייעול האנרגטי, הרכבים חשמליים, תעשיית המימן ולמעשה, להיות חלק מתהליך הבנייה של האנרגיה המתחדשת. יש מי שיגידו כי ‘גם הפעם התחילו את המהפכה בלעדיי’ – שוק ההון כבר הגיב, כשהמגמה רק התחילה להסתמן, ולכן הגל כבר עבר ומחירי המניות מגלמים את מלוא הפוטנציאל. להערכתי, הגל נמצא בהתהוות והוא צפוי ללוות אותנו תקופה לא מבוטלת. לשמחתנו, המרחק לחוף גדול והפוטנציאל עמוק.

IBI בית השקעות, בזרועות השונות של הבית, מציע מגוון מוצרים הנהנים מהמגמה הירוקה. התוספת האחרונה לסל המוצרים הזה היא קרן אי.בי.אי. מחקה׳ (4D)׳ BlueStar Global GreenTech׳ (מספר נייר 5132493) העוקבת אחרי מדד המספק חשיפה מגוונת למניות בעולם של חברות העוסקות בטכנולוגיות ובשירותים הקשורים להפצה של אנרגיה נקייה, תחבורה ירוקה, יעילות אנרגטית, בנייה ירוקה, טיפול בפסולת וטיהור מים.

 

(1) עד 120% חשיפה למניות

(2) עד 120% חשיפה למט “ח

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*