פתיחה חיובית לחודש אוגוסט: שוקי המניות שוברים שיאים

דו"ח תעסוקה חזק לחודש יולי שלח את מדדי המניות המובילים בארה"ב לשיאים חדשים. גם מדדי המניות באירופה ובישראל טיפסו השבוע והשלימו עליות מרשימות מתחילת השנה. ההתאוששות הכלכלית המתמשכת והיציאה ההדרגתית ממשבר הקורונה הן המנוע העיקרי לעלייה בשוקי המניות בעולם

קרנות-2
8 אוגוסט 2021 ב-04:13

שוק ההון האמריקאי ממשיך לנסוק לשמיים, וחלק מהמדדים המובילים המשיכו לרשום בשבוע האחרון שיאים חדשים. מדד S&P500  שעלה במהלך השבוע ב-1.2% עצר בשיא חדש – 4,436 נקודות. מתחילת השנה השלים המדד קפיצה של 18%. זוהי הפעם ה-44 השנה ש-S&P500 ננעל על שיא חדש.

מדד נאסד"ק שנסוג ביום ו' ב-0.4% עלה השבוע ב-1.8%. בכך השלים מדד מניות הטכנולוגיה עליה של 15% מתחילת השנה.

גם שוקי המניות באירופה חווים עדנה. מדד יורוסטוקס 50 האירופי טיפס בשבוע שעבר ב-2.1% והשלים עליה של 17% מתחילת השנה.

התרוממות הרוח העולמית לא פסחה על תל אביב. מדד ת"א 125 אמנם נסוג מעט בשבוע האחרון ואיבד 0.5% מערכו, אבל הוא עדיין גבוה ב-12% לעומת נקודת הפתיחה של השנה. מי שהפתיע לטובה בשבוע האחרון היה מדד תל בונד 20 שטיפס ב-0.7%. המדד המשקף את תנועתן של סדרות האג"ח הקונצרניות הגדולות בבורסה של תל אביב טיפס מתחילת השנה ב-5.1%.

התנועה החיובית בשוקי המניות של העולם נסמכת על ההתאוששות הכלכלית המתמשכת והיציאה ההדרגתית ממשבר הקורונה. את הדלק לעליות של סוף השבוע בארה"ב סיפק דוח התעסוקה ליולי שבישר על יצירה של 943 אלף מקומות עבודה חדשים. המספרים היו גבוהים מממוצע תחזיות הכלכלנים שציפו ליצירת 845 אלף מקומות עבודה.

המגזר הפרטי בארה"ב שמהווה את המנוע העיקרי לצמיחה כלכלית ייצר 703 אלף מקומות חדשים. המגזר הממשלתי ייצר 240 אלף מקומות. מרבית מקומות העבודה שנוצרו ביולי שייכים למגזרים שנחבטו קשה במהלך המגפה, ובראשם מסעדנות, מלונות, ושירותי תרבות פנאי. חשוב לזכור עם זאת שבעונת הקיץ מגזרים אלו נוטים לצמוח יותר מהרגיל.

דו"ח התעסוקה הראה גם ששיעור האבטלה בארה"ב צנח ביולי ל-5.4%, לעומת 5.9% ביוני. לשם השוואה, בחודשים אפריל-יוני 2020 – שיאו של משבר הקורונה – זינק שיעור האבטלה בארה"ב לכ-14%. החזרה המהירה לשגרה מעודדת מאוד את המשקיעים במניות, מאחר וירידה באבטלה משמעותה ביקושים  גבוהים יותר, וגידול מהיר יותר ברווחי החברות. שיעור אבטלה של 5.4% נחשב לנמוך יחסית ומתקרב לרמה של 4%-5% שאותה כלכלנים נוהגים לכנות "תעסוקה מלאה". הכוונה היא לשיעורי אבטלה שאינם נובעים מחוסר יכולת למצוא עבודה, והם משקפים יותר תחלופת מקומות עבודה טבעית שמתרחשת במשק בריא וצומח ("אבטלה חיכוכית"). הוא כמובן אינו נותן ביטוי לאותם אנשים שבחרו לפרוש ולהפסיק לחפש עבודה, עושה רושם שהקורונה עודדה לא מעט ביביי בומרים לצאת לפנסיה כך שמתקיים מצב בו הירידה באבטלה בינתיים לא מפחיתה את הביקוש לעובדים קבועים כפי שנראה בהמשך מהסיפור של פייבר.

מה שמטוב לשוק המניות עורר חששות באגף האג"חי. תשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב לעשר שנים, שהחלו את השבוע בתשואה של  1.17% סיימו אותו ברמה של 1.29%.

משקיעי האג"ח סבורים כנראה שדו"ח התעסוקה המעודד אינו מבשר טובות לשוק האג"ח.

במצב של תעסוקה מלאה מעסיקים נאלצים להתחרות על עובדים והשכר עולה מהר יחסית. עלייה בשכר מתבטאת בהמשך בביקושים גבוהים למוצרים ושירותים ועלייה במחירם. מכיוון שביציאה מהקורונה אנו חווים חזרה מהירה יחסית לעבודה לצד עלייה בשכר, בביקושים ובמחירים זה לא תסריט דמיוני.

לא שזה נראה קרוב אבל משקיעי האג"ח חוששים כנראה ש ה"פד" יפחית את תוכניות ההרחבה הכמותית ודחיפת נזילות לשוק ויחזור להתמקד בבלימת האינפלציה. זה גם יקרב את היום שבו ריבית ה"פד" תחזור לעלות. תמהיל של אינפלציה, גם אם היא נמוכה, לצד העלאות ריבית והפסקת רכישות אג"ח של הפד אינה סביבה רצויה למשקיעי האג"ח והביטוי היה ירידה במחיר האג"ח במהלך השבוע.

בשבוע הבא, עם פרסום נתוני מדד המחירים לצרכן לחודש יולי, יוכלו משקיעי האג"ח לקבל תמונה טובה יותר לגבי תחזיות האינפלציה להמשך השנה.

 

מרבית החברות דיווחו על תוצאות מצוינות, הדוגמא של  פייבר ממחישה שזה לא תמיד מספיק

 

ביום חמישי האחרון קיבלו משקיעי מניות הטכנולוגיה תזכורת לסיכון האפשרי שמתלווה להשקעה במניות הייטק "לוהטות". זה קרה כאשר חברת פייבר הישראלית (Fiverr) פירסמה את תוצאותיה לרבעון השני ואת תחזיותיה להמשך השנה.

פייבר פיתחה פלטפורמה שמחברת בין ספקי שירותים ופרילאנסרים לדורשי שירותים בכל העולם. הכוונה היא לשירותים כמו תרגום טקסטים, שירותי תכנון שונים, או שירותי עריכה של טקסטים ווידאו.

התוצאות העיסקיות של פייבר היו בסך הכל מצויינות. החברה דיווחה על הכנסות של 75 מיליון דולר ברבעון השני, גידול של 60% לעומת הכנסותיה ברבעון המקביל. החברה עדיין מפסידה אמנם, אבל זה בגלל שהיא מגדילה את מאמצי השיווק והפיתוח שלה.

אבל כעת מתברר, שחלק מהצמיחה המהירה של פייבר נשען בחלקו על השפעות לוואי של הקורונה. כאשר אנשים נאלצו לעבוד מהבית ומעסיקים שלחו עובדים לחל"ת גדלה ההסתמכות שלהם על שירותי מיקור חוץ. כעת, כאשר הקורונה  משפיעה פחות, גם הצמיחה של פייבר נעצרת. לפי התחזית שסיפקה פייבר הכנסותיה ברבעון השלישי צפויות לנוע בין 68 ל-72 מיליון דולר. כלומר, פחות מאשר ברבעון השני. התחזית לשנת 2021 כולה היא להכנסות של 280-288 מיליון דולר.

הירידה הלא צפויה בהכנסות תפסה את המשקיעים של פייבר בהפתעה. חלק מהם ראו בכך סימן להאטה משמעותית בצמיחת החברה גם בשנים הבאות.

בפברואר השנה נגעה מניית פייבר במחיר שיא של 320 דולר ששיקף לחברה התל אביבית שווי שוק של כ-12 מיליארד דולר. מאז מחירה התמתן מעט וערב פרסום התוצאות לרבעון השני היא נסחרה סביב 260 דולר. ביום חמישי האחרון, עם פרסום תחזית ההכנסות האפרורית, נחתך מחיר המניה תוך שניות ב-25%. בסוף השבוע ננעל מחירה על 168 דולר. מחיר זה משקף לחברה שווי שוק של 6 מיליארד דולר – צניחה של כמעט  50% בתוך חצי שנה בלבד.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*