סוגי אופציות לעובדים: מה חשוב לדעת על אופן המימוש?

ESOP, RSU ו-ESPP שלושה סוגים של תכוניות הענקת אופציות לעובדי חברות הייטק. מה המשמעות של כל אחת מהתכניות? מה ההבדלים ביניהן? מה היא תקופת ההבשלה של האופציות בכל אחת מהתכוניות? ואיך ניתן לממש את האופציות?

63
אסף גלס
סמנכ”ל לקוחות ב-IBI קפיטל
30 אוקטובר 2020 ב-14:09

ESOP – Employee Stock Option Plan

ESOP הוא הכלי הבסיסי ביותר להענקת אופציות. מדובר על הסכם בין המעסיק לבין העובד, המעניק לעובד את הזכות לרכישת מניות החברה. עבור מימוש האופציה למניה, על העובד לשלם לחברה עלות שמוגדרת בהסכם. בדרך כלל כמות האופציות שניתנת לעובד איננה זמינה לו כבר ביום ההענקה, אלא מתפרסת לאורך תקופה שנקראת תקופת הבשלה. המשמעות היא, שבמידה והעובד עוזב במהלך תקופת ההבשלה האופציות שלא הספיקו להבשיל מבוטלות מידית. להסכם אופציות יש תאריך תוקף. במידה והאופציות לא מומשו עד לאותו תאריך, הן פוקעות.

מאחר וקיים מחיר מימוש, הרווח הפוטנציאלי קיים אם מחיר המניה גבוה ממחיר המימוש. למעשה, אם מחיר המניה בשוק נמוך ממחיר המימוש – האופציות “מחוץ לכסף” ואינן ניתנות למימוש. אנחנו ב- IBI Capital רואים שימוש פוחת בכלי הזה בחברות שנסחרות בחו”ל. שם, אופציות מהסוג הזה מוענקות בעיקר להנהלה בכירה שיש לה השפעה על מחיר מניית החברה.

RSU  – Restricted Share Unit 

RSU הוא הסכם בין העובד למעסיק, במסגרתו המעסיק מעניק לעובד מניות, ללא תשלום מצד העובד. גם בכלי זה בדומה לאופציות, יש לו”ז הבשלה בו חלקים מההענקה מבשילים לאורך התקופה. כל חלק שמבשיל מונפק לעובד בצורה אוטומטית, כך שהוא מקבל את מניית החברה ללא עלות. כמובן, שאם העובד עוזב את החברה במהלך תקופת ההבשלה, כמות המניות שעוד לא הבשילה, מבוטלת מידית. הכלי הזה הופך נפוץ יותר בשנים האחרונות ובדרך כלל ניתן לכלל עובדי החברה, אך בכמויות קטנות יותר מאשר הענקה של אופציות. אחת הסיבות לכך שהוא הופך נפוץ, היא שישנם לא מעט עובדים שאין להם באמת השפעה ישירה על מחיר המניה, אבל החברה עדיין רוצה לרתום אותם להצלחת החברה, במקרה הזה, הסכם RSU זהו כלי שתמיד רווחי עבור העובד.

ESPPEmployee Stock Purchase Plan

כשדברים על הענקת ESPP, לרוב, מתייחסים לתכנית בת חצי שנה, במסגרתה העובד מפריש אחוז מסוים מהשכר שלו לתוכנית האופציות. מבין לקוחותינו, אחוז ההפרשה מהשכר לאופציות עומדת על עד 15%. בסיום התוכנית, החברה רוכשת לעובד מניות של החברה במחיר מוזל של לפחות 15% ביחס למחיר השוק. התוכנית מתחדשת באופן אוטומטי, כל חצי שנה, וכל עוד העובד רוצה להמשיך להשתתף בתוכניות הבאות הוא יכול לעשות זאת. אין חובת השתתפות בתוכנית והיא ניתנת, לרוב, לכלל עובדי החברה. כאשר עובד עוזב את החברה הוא יוצא מהתוכנית. לרוב, החברה תיתן לעובד אפשרות למכור את המניות הנרכשות מיד לאחר רכישתן בפעולה שנקראת Quick Sale או לשמור אותן בפעולה שנקראת Keep.

איך מממשים אופציות?

דרכי מימוש של אופציות ESOP מתנהלות באופן של מימוש ומכירה באותו היום. בחברות ציבוריות, כאשר עובד מעוניין “להיפגש עם הכסף” הוא עלול להיתקל בבעיה. אופציות לעובדים, בדרך כלל, אינן סחירות. המשמעות היא שלא ניתן למכור אותן. בשלב הראשון, כדי “להיפגש עם הכסף”, על העובד לממש את האופציות למניות. זאת אומרת, לשלם מכיסו את עלות המימוש, שלעיתים יכול להיות סכום גדול. בשלב הבא, מתבצע תהליך הנפקת המניות שעשוי לקחת מספר ימים. בימים האלה, היות ומחיר מניית החברה משתנה, הוא חשוף להפסד. לכן, אם מתפעל התוכנית (לדוגמא IBI Capital), הברוקר והבורסה מאפשרים זאת, ניתן לממש ולמכור בפעולה אחת שנקראת SAME DAY SALE. בפעולה זו, העובד מוכר מניות ב”שורט טכני” ובמקביל מנפיקים את מניותיו. ברגע שאלו מגיעות אל הברוקר, הוא משחרר את הכספים ומהם נלקחים עלויות המימוש. כך שהעובד נהנה גם ממחיר השוק ברגע העברת ההוראה ואיננו חשוף להפסדים וגם לא צרך להביא סכום כסף מראש.

מימוש בנטו

ישנן חברות שהגדירו, בתוכנית האופציות המשפטית, שהאופציות ימומשו במנגנון שנקרא מימוש בנטו. כלומר, במקום שהעובד ישלם את עלות המימוש לחברה והיא תנפיק לו את כלל המניות, החברה תבטל לו כמות של אופציות ששווה לעלות המימוש שהיה אמור לשלם, והכמות הנותרת תונפק אליו ישירות. כך שהעובד איננו נדרש לשלם לחברה ובעלי המניות מדוללים פחות.

IBI Capital היא חברת ניהול תכוניות ההטבה לעובדים והשירותים הפיננסים הגדולה בישראל. אנחנו משרתים למעלה מ- 1800 חברות עם מעל ל100,00 עובדים ומספקים שירותי נאמנות, מסחר, שירותי הערכות שווי לחברות וכלל שירותי המעטפת שידעו לתת מענה מקצועי וללוות אתכם בכל שאלה בנושא.

לקבלת הצעה

    הירשמו לקבלת עדכונים במייל