יותר – ארה"ב ואסיה; פחות – אירופה, תרופות וקמעונאות. כך תבנו את החלק של חו"ל בתיק ההשקעות

אנחנו חיים בתקופה חסרת תקדים בכל מה שקשור לריבית בעולם, ולזה יש משמעות רבה על תיק ההשקעות שלנו. אז באילו מדינות וסקטורים נכון להשקיע בתקופה הנוכחית, ואיפה כדאי להיזהר? צביקה שלזינגר ויעקב שלח מהמחלקה הבינלאומית ב-IBI מסבירים

72
צביקה שלזינגר ויעקב שלח
מנהלי תיקים - דסק פעילות תיקי חו"ל
19 דצמבר 2019 ב-07:10

אנחנו חיים בתקופה מיוחדת.

לא, לא רק בגלל שהיו בישראל בחירות פעמיים ברציפות תוך מספר חודשים, ויהיו בפעם השלישית בקרוב. אנחנו מתכוונים יותר למה שקורה עם הריבית בעולם.

בעצם, אנחנו נמצאים בתקופה חסרת תקדים בכל מה שקשור לריבית. למעשה, היא כמעט שאינה קיימת בכלכלות המפותחות, ועושה רושם שמצב זה ישאר כך לתקופה לא מבוטלת.

כשמקשרים את זה לעולם ההשקעות, זה אומר שכל מי שיש לו (או לה) תיק השקעות, נתקל כעת בשיקולים שהוא לא פגש ב-100 השנים האחרונות בערך.

לדוגמה, כיום, בערך מחצית מאיגרות החוב הממשלתיות של מדינות באירופה משלמות ריבית שלילית. כ-20% מאיגרות החוב של חברות שיש להן דירוג השקעה (כלומר, הן לא אג”ח “זבל”), משלמות אף הן ריבית שלילית.

כל זה אומר שאם בעבר התרגלנו לכך ששוק איגרות החוב היה אלטרנטיבה שהניבה תשואה כזו או אחרת – כיום עלינו לחשב מסלול מחדש.

אז מה עושים? איך בונים את תיק ההשקעות שלנו כך שיתאים לעולם ללא ריבית?

לאלה שעוקבים (ועוקבות) אחרי ההמלצות שלנו: לאורך 2019 המלצנו להגדיל את משקלו של אפיק המניות בתיק ההשקעות. בהקשר הזה אפשר לראות מה קרה בשוקי המניות בחודשים האחרונים – שוב ושוב שיאים במדדי המניות בארה”ב, ועליות חדות באזורים נוספים בעולם.

זה קרה, בין היתר, מפני שבאוקטובר 2019 הבנק המרכזי האמריקאי הוריד את הריבית בפעם השלישית ברציפות, לטווח של 1.5%-1.75%. זה היה אחד הגורמים שהטיסו את שוקי המניות (ונכסי סיכון אחרים) למעלה, כך שאנחנו רואים תשואות דו-ספרתיות גבוהות מתחילת השנה.

אוקי, אז מה עכשיו, אחרי שהשווקים כבר רצו קדימה?

צביקה שלזינגר, מנהל המחלקה הבינלאומית ב-IBI ניהול תיקים, ויעקב שלח, מנהל השקעות במחלקה הבינלאומית, ממליצים לשמור על שיעור המניות שנמצא בתיק ההשקעות, אבל לא להגדיל אותו.

למה?

“היעדר אלטרנטיבות השקעה ממשיך להיות אחד הגורמים לחיפוש אחר תשואה, ובגלל זה אנשים מוכנים לקחת עוד סיכונים. מצד שני, יש לנו נורת אזהרה. אנו רואים האטה מסוימת בעיקר במגזר התעשייתי בכלכלות מובילות רבות, וגם, שוקי המניות כבר לא זולים. לכן צריך להיות זהירים וסלקטיביים”, הם אומרים.

כאן חשוב לנו לעצור לרגע ולהבהיר: כל מה שאמרנו עד עכשיו זה לא המלצה גורפת לכל אחד ואחת. כדאי שתיק ההשקעות יתאים לרמת הסיכון הנכונה בעבורכם ולמטרות שלכם.

תמיד אפשר להתייעץ. גם איתנו.

בואו נסתכל כעת על האזורים והענפים שמעניינים כיום.

צביקה ויעקב מדברים על ארה”ב ואסיה.

למה ארה”ב?

בגלל כמה וכמה סיבות:

ראשית, ההערכה היא שהכלכלה האמריקאית תמשיך להיות המובילה בעולם.

הכלכלה האמריקאית מסתמכת בעיקר על הצריכה הפרטית – היא תורמת ליותר מ-65% מהתוצר המקומי של ארה”ב. (בסין לדוגמה, המספר קרוב יותר ל-40%).

מצבם של הצרכנים האמריקאים הוא הטוב ביותר מזה שנים רבות. אפשר לראות את זה בנתונים הכלכליים שמתפרסמים בארה”ב, שיעור האבטלה והתעסוקה, ומגמת העלייה בשכר המועסקים. גם רמת המינוף של האמריקאים – היקף החוב האישי שלהם – נמוכה יחסית במונחים היסטוריים, מה שמרמז על כך שיש להם כסף פנוי שיכול לפנות לכיוונים של צריכה.

גורם נוסף שתומך בשוקי המניות בארה”ב הוא הציפייה לפיתרון זמני למלחמת הסחר בין ארה”ב לסין. אומנם, השווקים כבר עלו בגלל הציפייה הזו (בעגה המקצועית: זה כבר מגולם), אבל אם פיתרון כזה אכן יגיע, זה עשוי לתמוך בעלייה נוספת.

מבין השווקים הגלובליים, השוק האמריקאי הוא זה שפחות חשוף להשפעות מלחמת סחר חריפה – מקורן של כ-70% מהכנסות החברות הנכללות במדד S&P 500 הוא מהשוק האמריקאי עצמו, ופחות מייצוא.

גורם חיובי נוסף עבור שוקי המניות הוא הבחירות בארה”ב: לטראמפ ברור שכדי להיבחר לקדנציה נוספת הוא צריך שהכלכלה ושוקי ההון יהיו בצד שלו. זה אומר שאחד האמצעים שלו להמשיך ולתמוך בשוקי המניות הוא פתרון מלחמת הסחר.

ומה עם אסיה?

אי אפשר להתעלם מעלייתה של יבשת אסיה וחלקה בכלכלה העולמית. זו מגמה ברורה ומתמשכת, וזה שסין תעקוף את ארה”ב ככלכלה המובילה בעולם, זה רק עניין של זמן. לכן, למרות אתגרים וכשלים בשווקים באסיה (בעיית שקיפות וריכוזיות יתר בידי השילטון), בהסתכלות לטווח ארוך יש מקום להשקעה בבורסות המובילות שם.

אוקיי, אז ארה”ב ואסיה כן.

ואירופה?

שוקי מניות מובילים באירופה הניבו ב-2019 תשואה דומה לזו שנרשמה בארה”ב. השוני הוא ברמת הסיכון, שהיתה גבוהה יותר.

צביקה ויעקב אומרים שהם עוד לא רואים מקום להגדיל חשיפה לאירופה, על אף המספרים היפים.

“באירופה בולטים הקשיים. אוכלוסייה מזדקנת, שוק עבודה קשיח שמקשה על שינויים ותזוזות, וכמובן, אי-יציבות פוליטית בדמות ברקזיט אין-סופי בבריטניה, אי-שקט פוליטי במקומות שונים וזרמי עומק לאומניים במדינות אחרות”.

לאחר שהחלטנו על מבנה התיק ברמה הגיאוגרפית, נרד שלב אחד למטה, לבחירת הסקטורים המעניינים. ההעדפה שלנו ממשיכה להיות סקטור הטכנולוגיה, שצומח ומוביל את הפיריון העולמי, וגם נכנס כבר לכל תחום בחיים שלנו.

טכנולוגיה זו מילה ענקית שכוללת המון דברים, אז מה יותר?

צביקה ויעקב נותנים דגש לתחומים שנראים כאבני יסוד של תעשיית הטכנולוגיה בעתיד הנראה לעין: מיחשוב ענן, סייבר ואינטליגנציה מלאכותית (AI).

עוד מבט מעניין הוא על מגמת העלייה בתוחלת החיים של האנושות, והחלטות השקעה שאפשר לגזור מזה. למשל, לעלייה בתוחלת החיים יש השלכות על הוצאות על תעשיית “שיפור החיים” בגיל השלישי: פנאי, ביטוח, מכשירים רפואיים, ואפילו איברים תחליפיים.

ולפני סיום, לא פחות חשוב – אילו סקטורים פחות מעניינים כרגע?

קמעונאות ישנה. רשתות קמעונאיות מסורתיות סובלות מהקמעונאות החדשה, וקל לראות את זה לא רק בעולם, אלא גם אצלנו בישראל (תראו למשל את רשתות האופנה המקומיות, שמתקשות).

נורת אזהרה אחרונה מתייחסת לתחום הפארמה העולמי בשנה וחצי הקרובות.

הסיבה לכך היא הבחירות בארה”ב. שם (בניגוד למה שקורה בישראל, נגיד), מערכת הבחירות כוללת התייחסות לסוגיות של “החיים עצמם”, למשל מחירי התרופות.

זוכרים מה קרה למניות חברות התרופות בתקופת הבחירות האחרונה בארה”ב, כשהילרי קלינטון דיברה על הנושא בוקר וערב? אז במערכת הבחירות הנוכחית בארה”ב, הנושא כבר עולה שוב. גם טראמפ כבר מדבר על מחירי התרופות, ואנחנו יודעים מה קורה כשהוא מתחיל לצייץ…

כמו תמיד, אנחנו מציעים לכם ולכן להתייעץ איתנו. אפשר לקיים פגישה ולראות האם תהיו מעוניינים בשירות של ניהול תיק השקעות ב-IBI. זה לא מחייב בשום צורה, זו רק פגישת היכרות.

מוזמנים ומוזמנות לכתוב לנו.

דברו איתנו

    הירשמו לקבלת עדכונים במייל