למה לי פאסיבי עכשיו? על השקעות פאסיביות בעולם אקטיבי

מה עשה הכסף ביולי 2021
אלה אלקלעי
סמנכ"ל פיתוח עסקי
4 יולי 2016 ב-08:42

שוק ההון הוא כמו בצל עם רמות אינסופיות של שכבות. זו אחת הסיבות שקשה מאוד לקבל החלטות פיננסיות. קחו לדוגמא השקעה בתחום התקשורת, מה עדיף, להשקיע בבזק או בחברות הסלולר?

רוצים להישאר מעודכנים? עשו לנו לייק בפייסבוק של IBI או עקבו אחרינו בטוויטר, ואפשר גם בגוגל+

בזק פועלת שנים רבות כמונופול בתחום התקשורת הקווית עם שיעורי רווחיות גבוהים ביותר בפעילות זו. בשנים האחרונות עבד משרד התקשורת על רפורמה שתכניס אליו תחרות, ואכן היא מתחילה להתממש, גם אם בקצב מאוד איטי. לעומת זאת, שוק הסלולר כבר עבר את המפץ הגדול של התחרות ואמור להיות בשלב התאוששות הדרגתית. אז במי יותר הגיוני להשקיע? היכן יחסי הסיכון סיכוי טובים יותר? רוב האנשים שמכירים את השוק יענו שהשקעה בבזק היתה מסוכנת יותר, ובכל זאת מניית בזק עלתה ב- 32% במהלך 2014, ב-36% ב-2015 וב-14% בשנה האחרונה.

וזה לא רק בזק. הסיכוי של כל אדם להעריך נכון אילו מ- 25 או 100 המניות הגדולות הנסחרות בת”א יעלו ואילו ירדו נמוך מאוד. גם אם אנחנו מבינים היטב את השוק ואת החברה, תמיד יהיו גורמים חיצוניים בלתי צפויים המשנים את התמונה. (בחירות, למשל).

איזו מניה תוביל?

אחד הישראלים הראשונים להופיע ב- Ted, במת ההרצאות היוקרתית, היה ליאור צורף. הוא בחר להמחיש את חכמת ההמונים בעזרת שור שעמד על הבמה והקהל התבקש לנחש את משקלו. בדוגמא זו, כמו ברבות אחרות, מסתבר שכשאנשים רבים נותנים הערכה, קיימת הסתברות נמוכה לכך שכל אחד מהם בנפרד יתן הערכה נכונה, אבל יש הסתברות גבוהה מאוד שממוצע ההערכות יתן תשובה נכונה.

גם בשוק ההון קיימת חכמת המונים – שוק מכשירי השקעה פאסיביים. שוק זה, הנצמד לחכמת ההמונים של המדדים, צמח מ- 300 מיליארד דולר ליותר משני טריליון דולר בעשר שנים בלבד. אין שוק שצמח מהר יותר. רק בבורסה של תל אביב רשומות למסחר כ- 750 תעודות סל וקרנות מחקות שונות.

ואנגרד, חברת ההשקעות האמריקאית שהחלה את גל ההשקעות הפאסיביות ורכבה עליו בהצלחה מרובה, פרסמה מחקרים רבים הממחישים עד כמה קשה למנהל השקעות לנצח את חכמת ההמון. הנתונים הם שרק כ- 20% ממנהלי ההשקעות מצליחים להציג ביצועי יתר מול מדד הייחוס. בהינתן שעל ניהול השקעות אקטיבי גם גובים דמי ניהול גבוהים פי שלושה או ארבעה, זה די ברור למה כל כך הרבה אנשים בחרו להיצמד לחכמת ההמון.

להיצמד זה טוב, אבל צריך לדעת למי ומתי

בתקופה האחרונה החל לצבור תאוצה בעולם גם חסכון לטווח ארוך באמצעות היצמדות למדדים ו- IBI היתה החלוצה להביאו לישראל. הבעיה היא כיצד להיות פאסיבי בעולם אקטיבי. למשל, איך יודעים האם לבחור במסלול אג”ח או מסלול מנייתי? מניות ישראליות או מניות זרות? אג”ח ממשלתי או קונצרני? גם אם החלטנו להיות פאסיבים באפיק מסוים אנחנו עדיין חייבים ליווי וייעוץ אקטיביים. מעטים האנשים שאין להם הכשרה מקצועית וניסיון, ויכולים לבנות תיק השקעות ללא ליווי מקצועי ואקטיבי.

ולפני סיום, יש סיבות רבות וטובות להיצמד למגמה הגואה של השקעות פאסיביות, וזה במיוחד נכון בהסתכלות לטווח הארוך. מרבית המחקרים מעידים על כך שככל שאנו אקטיביים יותר, ככל שאנו מחליפים בין השקעות, נכנסים ויוצאים מהשוק, כך אנו מרוויחים פחות. בחירה נכונה של המלווה המקצועי המתאים חשובה בייחוד בחסכון לטווח ארוך. בחרו בחברה היכולה להבטיח רמת שירות גבוהה ומגוון נכון של מסלולים. שתי הבחירות הללו קריטיות להבטחת העתיד הפיננסי של כל משקיעה ומשקיע.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.