הקונים, המוכרים ואלה שמחכים לדוג בתחתית – הסוחרים שפועלים במרץ בעת טלטלה בשווקים

בשבועות האחרונים נרשמת פעילות מוגברת של סוחרים בשווקים, וניירות ערך רבים רושמים מחזורים מוגברים. מיהם הסוחרים שנכנסים לפעולה בימים כאלה ומה אפשר ללמוד מהם?

04-2020
יונתן כמורה
מנהל קשרי לקוחות ב-IBI השקעות אלטרנטיביות, ובעבר סוחר בדסק IBI TRADE
4 אפריל 2020 ב-16:30

יונתן כמורה, מנהל קשרי לקוחות ב-IBI השקעות אלטרנטיביות, ובעבר סוחר בדסק IBI TRADE

שוקי המניות בעולם החלו את שנת 2020 בנימה אופטימית. למרות שזה מרגיש כאילו עבר המון זמן, ניזכר שרק בפברואר האחרון מדד S&P 500 נגע בשיא כל הזמנים – כמעט 4,000 נקודות.

את המשך הסיפור כולנו מכירים ומכירות. התפשטות נגיף ה-COVID-19 גוררת את השווקים לטלטלה חזקה, עם ירידה של עשרות אחוזים במדדי המניות בכול העולם.

בתקופה זו אנו רואים – כאן אצלנו ב-IBI TRADE ובכול העולם, את רמת הפעילות המוגברת של סוחרים בשווקים.

מה עושים סוחרים בתקופה ייחודית כמו זו הנוכחית, ואילו אסטרטגיות פעולה אפשר למצוא בימים כאלה? ננסה לענות על השאלות האלה בכתבה.

הקונה, המוכר והצופה מן הצד

הטלטלה בשווקים הביאה עימה גידול במרווחים, מחזורים מוגברים ותנודתיות רבה. נקודת המבט של כל סוחר וסוחרת ושיטות הניתוח שלהם יובילו אותם בתקופה כזו לקנות, למכור, או לחדול.

מה שבטוח הוא שבתקופות כאלו השווקים רוויים בהזדמנויות שהן חלומם של משקיעים רבים. ניתן לראות משקיעים פעילים מאוד לאורך החודש האחרון, עם פעילות בקנה מידה עצום.

למשל, המחזור החודשי של תעודת ה-SPY, העוקבת אחרי מדד S&P 500, עומד כעת על למעלה מ-5.5 מיליארד יחידות, הרבה מעל לממוצע החודשי. אפשר לראות את המחזורים החודשיים בתרשים הבא.

תרשים-1-יונתן

תעודת ה-USO, העוקבת אחרי מחיר הנפט, רושמת בימים אלה את החודש הכי הפעיל שלה מאז הנפקתה, עם מחזור של 1.84 מיליארד יחידות. הנה המחזורים:

תרשים-2-יונתן

אז מה עושים סוחרים?

1 // השורטיסטים

עם תחילת הירידות החדות, הגיעו לשוק ה-Short Sellers – אלה שמוכרים בחסר, או בקיצור – “השורטיסטים”.

לפי אסטרטגיה זו, הסוחר מאמין שמחירו של נייר ערך מסוים יירד, וככל שהוא יירד, כך הוא יוכל לרשום עליו רווח גדול יותר. בשבוע הראשון של פברואר בלבד, מוכרים בחסר הכניסו לכיסם מעל 104 מיליארד דולר! כך על פי חברת S3 Partners.

מכירה בחסר מושכת אליה אש במהלך התקופה האחרונה, והדבר אף הוביל לתגובות רגולטוריות – הרשויות באיטליה, אנגליה וצרפת נקטו בהליכי איסור על מכירות בחסר בבורסות שלהן.


2 // הממתינים להזדמנות קנייה

בצידו השני של המטבע, יש סוחרים שמחכים להזדמנות לקנות, שכן בתקופה הנוכחית יש תיקונים (ירידה של עד 10%) וכניסות לטריטוריה דובית (ירידה של כ-20%).

הרעיון כאן הוא לתפוס ניירות ערך בזמן נקודות שפל, שלאחריהן הסוחרים מעריכים שמחירם ינסוק למעלה. חלק מהסוחרים רואים בגידול במרווחים שהביא איתו המשבר כהזדמנות אטרקטיבית. למשל, בתחום איגרות חוב, גידול במרווחים משמעו תשואה גבוהה יותר באיגרות החוב הקונצרניות שאינן בדירוג השקעה (Investment Grade) – מה שלא היה קיים במשך תקופה ארוכה.


3 // חובבי הפאסיבי

במשך תקופה ארוכה, תעשיית הקרנות מחקות-מדד (ETFs) בתחום איגרות חוב העלתה ספקות, אך במשבר הנוכחי נראה כי פעילות הקרנות מחקות-מדד שוברת שיאים. ביום שישי האחרון של סוף פברואר, פעילות ETFs עמדה על 43% מכלל הפעילות בשוקי ההון. המספר הזה די מדהים.


4 // יושבים על הגדר, רגל פה רגל שם

טקטיקה נוספת שסוחרים מיישמים היא ה-Wait and See. נשמע משעמם? אולי. אבל כדאי לזכור שזו אינה דרך פעולה פשוטה לפעול לפיה בזמן רגיש של טלטלה.


5 // Bottom Fishing

בעברית: דייג בתחתית.

תקופות שפל של שוקים דוביים הניבו בעבר הזדמנויות רבות.

הנה כמה מספרים:

מתקופת השפל של משבר הסאבפריים (מרץ 2009) ועד פברואר 2020, מדד S&P 500 ומדד דאו ג’ונס עלו ביותר מ-300% כל אחד. מדד נאסד”ק הוסיף כ-480%.

הפוטנציאל ענק, ותיזמון הוא שם המשחק. בתקופות כה תנודתיות, עיתוי הפעולות עלול להיות מהותי וההיסטוריה מלמדת שזיהוי מאוחר של “התחתית” הוא עניין יקר.

כך למשל, מפברואר 2009 ועד שלושה חודשים בלבד לאחר מכן, מדד S&P 500 הספיק לעלות בכ-24%.

בתרשים הבא אפשר לראות את התשואה של המדד בתקופות שבין התחתית ועד סיום המיתון, מאז 1982.

תרשים-3-יונתן-768×484

זו לא משימה פשוטה לנווט את פעילות המסחר וההשקעות בסערה שפוקדת את השווקים, אז הנה כמה מילות חוכמה להשראה, מכאלה שאולי מצליחים.

“מניסיוני, דייג בתחתית (Bottom Fishing) הוא הספורט היקר בעולם. איגרות חוב בדירוג השקעה צנחו לאחרונה, ומרווחיהן נסקו ב-373 נקודות בסיס, אך במשבר הפיננסי הן עלו אף יותר, ב-618 נקודות בסיס. זול עכשיו, אבל תמיד יכול להיות זול יותר”.

סקוט מיינרד, מנהל השקעות ראשי ב-Guggenheim Partners

“עדיין לא חווינו שוק דובי עקב מגפה, כך שסממנים קונבנציונליים לא תורמים הרבה. אולם, במונחים היסטוריים המדינה מתגברת והשווקים קופצים בחזרה”.

וולט בטינגר, מנהל בכיר ב-Charles Schwab

“הכלכלה מתכווצת במהרה, אך פעולות אגרסיביות של הבנקים המרכזיים, יחד עם הוצאה פיסקאלית תקדימית של המימשל האמריקאי יובילו לעבר החלמה מהמשבר ויקטינו את הסבירות של מיתון קשה יותר”.

דניאל איבסקין, מנהל השקעות ראשי ב-Pacific Investment Management

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*

    הירשמו לקבלת עדכונים במייל