כמה כסף אתם מבזבזים על עמלות מסחר ואיך אפשר לחתוך בעלויות?

משקיעים רבים לא חשופים לפערי העמלות החריגים בין הגופים השונים ולחיסכון הכלכלי העצום העומד בפניהם במעבר למסחר עצמאי בבית השקעות. אז כמה כסף אתם מבזבזים על עמלות מסחר – ומהן הדרכים הפשוטות לחתוך בעלויות? הנה התשובות

GettyImages-1093930198 (2)
עמית גוריון
סמנכ"ל מסחר עצמאי IBI TRADE
9 ינואר 2023 ב-11:14

מטרתם של משקיעים בשוק ההון היא לייצר רווח, או במה שמכונה "לעשות כסף מהכסף". בעוד כל משקיע בוחר לשם כך את סגנון ההשקעה והאסטרטגיה לפיה יפעל, ישנה דרך אפקטיבית אחת התקפה לכולם ונועדה למקסם את שורת הרווח – חיסכון בעלויות ההשקעה. למעשה, במסחר בבורסה קיים קשר מובהק – ושלילי – בין התשואה שיניב תיק ההשקעות לבין העלות הכוללת הכרוכה בהשקעה. המשמעות היא כי כל סכום המשולם כעמלה מכרסם בתשואת התיק והיה יכול, באופן תיאורטי, להיות מושקע ולקצור רווחים נוספים.

רוצים לסחור עם IBI TRADE ולהנות מעמלות מסחר מהנמוכות בשוק? לפרטים נוספים

החתירה להוזלת תעריפי העמלות היא למעשה דרך וודאית של כל סוחר וסוחרת להגדיל את פוטנציאל הרווחיות בתיק ההשקעות. באופן אבסורדי, ישנם סוחרים ש"מוכנים" להקטין את שורת הרווח ככל שהעמלות שמשלמים יקרות יותר. כאשר בוחנים את הפרשי העמלות בין חברי הבורסה השונים, בנקים מול בתי השקעות, עניין זה מתחדד ומתבהרת החשיבות של החיסכון הכלכלי המתקבל כתוצאה מכיווץ גובה העמלות.

פערי עמלות של עד פי 100 בין הבנקים לבתי השקעות

בחינה של הנתונים מראה שקיימת כיום א-סימטריה קיצונית מאפיינת את סקאלת עמלות המסחר שגובים הברוקרים השונים בשוק. חברי הבורסה שאינם בנקים, וביניהם IBI בית השקעות, גובים עמלות הנמוכות לעיתים עד פי 100 (זו לא טעות) בהשוואה לעמלות המסחר הנהוגות בבנקים. המשמעות היא שגם עבור סוחרים בבנק המבצעים רק מספר פעולות בודדות מדי חודש, מדובר בבזבוז כספי לא מבוטל. ההפסד הכלכלי מתעצם כמובן ככל שמבצעים פעולות בתדירות גבוהה יותר או ששווי התיק גבוה, שכן חלק מהעמלות נגזרות מנפח התיק.

בתרגום למספרים (בהסתמך על נתוני מחשבון השוואת העמלות של הבורסה), בארבעת הבנקים הגדולים בישראל תעריפוני עמלות מכירה וקנייה של מניות ואג"ח בשוק המקומי נעים בין 0.4% לכ-0.5% משווי העסקה, לצד עמלת מינימום של 20-45 ש"ח לעסקה (ראו טבלת מצורפת). לעמלות אלה נלווים גם דמי ניהול שנתיים של עד 0.5%, דמי משמרות רבעוניים, עמלת אי-ביצוע ומפרט עלויות יקרות נוספות ביחס ליתר הפעולות בחשבון (המרת מט"ח ועוד).

הבנקים גובים מהמשקיעים עמלות מסחר של עד פי 100, ביחס לעמלות המוצעות ב-IBI TRADE


*לפי שווי תיק 100k עד 200k 

לשם השוואה, ב-IBI TRADE, זרוע פעילות המסחר העצמאי של IBI בית השקעות, עמלות המסחר נחשבות מהנמוכות בשוק ומגלמות הוזלה בשיעורים של עשרות ומאות אחוזים ביחס לתעריפי הבנקים. הפרשים אלו מציפים את השאלה המתבקשת – איך ייתכן שעדיין יש אנשים שסוחרים דרך הבנקים ומוכנים לשלם עמלות מסחר מופרזות, בזמן שקיימת חלופה משתלמת הרבה יותר?

בנקודה זו רצוי לחזור להודעה שפרסמה הבורסה לני"ע ולחלק ספציפי (לצפייה בנוסח המלא) שמספקת לכך הסבר: "המסחר בבורסה אינו מתבצע כידוע באופן ישיר, אלא עובר דרך חברי בורסה – הבנקים ובתי ההשקעות – המבצעים את פעולות ההשקעה עבור לקוחותיהם. התשלום בגין ניהול ההשקעות נעשה באמצעות תשלום עמלות מסחר, וההפרש בדמי הניהול והעמלות בין הבנקים ובתי ההשקעות יכול להסתכם למשקיעים בפערים של עד אלפי שקלים בשנה. משקיעים רבים אינם מודעים להפרש העצום או מעדיפים לנהל את תיק ההשקעות שלהם במקום מוכר, על אף ההפסד הכספי הכרוך בכך".

במילים אחרות, נתח לא קטן מהמשקיעים פשוט לא חשוף לפערי העמלות החריגים בין הגופים השונים ולחיסכון הכלכלי העצום העומד בפניו (או לחילופין להפסד הכלכלי שסופג במסחר דרך הבנקים) במעבר למסחר עצמאי בבית השקעות. כמו-כן, עדיין ישנו פלח משמעותי של משקיעים ששבויים בתפיסה שהכסף "בטוח" רק בבנק, ולכן מעדיפים לנהל את חשבון ההשקעות במסגרתו. סביר להניח כי הם אינם מודעים לתג המחיר היקר הנלווה לכך ולעובדה כי "תחושת הביטחון" שהכסף בבנק משקפת תפיסה שגויה שנצרבה בתודעה של רבים – והבנק מנצל זאת כדי לגבות פרמיה גבוהה בעמלות ולטרפד מעבר של לקוחות לבית השקעות.

האם כל חברי הבורסה מפוקחים וכפופים לרגולציה במידה שווה?

בהמשך ישיר לאמור, חשוב להבין כי כל חברי הבורסה בישראל המעניקים שירותי מסחר, מפוקחים באופן אחיד ושווה על-ידי הרשות לניירות ערך, וכפופים לרגולציה מחמירה בצורה רוחבית. פירוש הדבר הוא שאין כל הבדל רגולטורי בין חבר בורסה כזה או אחר, כאשר כל התנאים הרגולטוריים המתקיימים בבנקים תקפים במדויק לאלו הנאכפים בבתי ההשקעות. כך לדוגמה, נכסי לקוחות המסחר העצמאי ב-IBI TRADE מופרדים באופן מוחלט מיתר הנכסים שברשות בית ההשקעות, על מנת להבטיח כי כספם מובטח ומוגן בכל תרחיש, קיצוני ככל שיהיה.

בעוד שהחוקים הנוקשים אחידים ביחס לכל חברי הבורסה, ומכאן שלא קיימת כל הצדקה לשלם תעריפי עמלות גבוהים בזמן שקיימת חלופה אטרקטיבית הרבה יותר, חלק מבתי ההשקעות נוטים גם ליתרון תחרותי מובהק ביכולת לספק מעטפת וחווית שירות שלא ניתנת באף אחד מהבנקים בישראל.

ב-IBI TRADE פועל מערך שירות לקוחות מקצועי החופף לשעות המסחר בבורסה בישראל ובארה"ב לאורך כל ימי השבוע. קיים מגוון רחב של פלטפורמות מסחר מתקדמות המציעות ממשק נוח, ידידותי ומתקדם, בראשן אפליקציית המסחר IBI SMART. האפליקציה מרכזת עבור הסוחרים את כל הפונקציות, הפיתוחים והפיצ'רים המתקדמים ביותר שיש לעולם המסחר להציע – מידע וציטוטים בזמן אמת, דיווחים שוטפים, מערכות תומכות החלטות השקעה, אנליזות, ניתוח דוחות של חברות מובילות ועוד.

חיסכון בתשלום עמלות המסחר פירושו הגדלה וודאית של הרווחיות בתיק. נראה כי יותר ויותר סוחרים מבינים כי אין הצדקה לתשלום עמלות גבוהות בבנקים, בזמן שקיימת חלופה משתלמת המעניקה הרבה יותר. הגיע הזמן להתקדם לחוויית מסחר יוצאת דופן עם IBI TRADE, המציע את מפרט עמלות המסחר מהנמוכים בשוק, לצד תנאי שירות שטרם הכרתם.

רוצים להתחיל לסחור באופן עצמאי? לפתיחת חשבון בתהליך דיגיטלי מהיר, לחצו כאן

האמור לעיל אינו מהווה יעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ מס המתחשב בנתונים והצרכים המיוחדים של כל אדם ו/או הצעה לרכישת ניירות ערך. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין לראות באמור לעיל התחייבות IBI להשגת תשואה כלשהי. ההצטרפות ל-IBI SMART ו/או ל-IBI TRADE  כפופה לתנאי החברה, ביניהם, הפקדת נכסים פיננסים ו/או מזומן בשווי מינימלי של 15,000 ש"ח.

דברו איתנוהשאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם או חייגו ל- 6212*

    הירשמו לקבלת עדכונים במייל